WERK
Omdat er de laatste week veel gebeurd is ivm de onrusten hebben we deze week niet veel kunnen doen. Sergio is hierdoor ook elders bezig geweest. Vrijdag de 13e juli wel gewerkt maar dan om de dekzeilen, die we geplaatst hadden om schaduw te kreeeren, beginnen te vervangen. Dus de door de zon en temperatuur gescheurde zeilen weg gehaald en het hout verstevigt om de bestelde dakplaten te monteren. Zelf besloten daarmee door te gaan om niet verder opgehouden te worden. Dus uit mijn NL kas betaald, daar ik geen cheques meer heb. Maandag gaan we daarmee beginnen om daarna de blokken produktie op te voeren.
Het budget speelt hierin een grote rol. We hebben veel wensen maar gelimiteerde mogelijkheden. Al met al gaan we het toch wel redden om voldoende stenen te maken voor het eerste huisje, want de (2) mannen kunnen in ieder geval zelfstandig blokken maken, alleen moeten we het proces fijner afstemmen. Nu gaan we het papierwerk aanpakken en dat is ook nieuw voor ze. Ik heb ze af en toe wel voorbereid dat het ging gebeuren maar nu gaat het voor het echie. Daar zal ongetwijfeld ook weer veel tijd in zitten gecombineerd met de blokken produktie. Men is gewoon niet gewend dat er een systeem nodig is om produktief te zijn. Deze logica bezitten ze niet. Het is ook moeilijk uit te leggen aan het thuisfont als je het niet meemaakt of ziet. Wij zijn dat gewend door opvoeding en/of opleiding. De meesten hier hebben dat geen van beiden. Ik vind het een uitdaging maar ben bang dat ze weer terugvallen in hun oude stramien als we vertrokken zijn. Bijvoorbeeld zijn ze gewend om alle verpakkingen (plastic zakjes, limonade flesjes, etc.) gewoon laten vallen waar ze lopen. Op onze bouwplek zit het er nu wel in dat alles in de afvalbak gaat (als ik aanwezig ben). Wanneer ik er niet ben dan wordt dat wel eens vergeten, maar dat zit zo in de gewoontes hier dat het lang duurt voordat dat veranderd. Bij ons is er een afvalbak en toilet, maar die vind je nergens op straat of in de winkels, behoeftes van mannen worden gedaan waar het mogelijk is, maar wel in het openbaar. En dan hun onzekerheid, ze willen graag goed werk doen maar krijgen zoveel info in een korte tijd, dat het moeilijk wordt om alles te onthouden. De mannen zijn nu in de tussentijd bezig om het puin wat bij ons ligt met de hand klein te maken ivm de crusher waar we op wachten. Deze verwachten we eind augustus als alles mee zit, transport en de douane niet te vergeten.
Het is nu 20 Juli en ben op een paar kleinigheden klaar met de overkapping. Deze overkapping is hoog nodig want ik kreeg de mededeling mee dat de mallen niet lang in zon mogen staan. Nu is het hier een gegeven dat de zon de hele dag schijnt op volle kracht. Daarbij komt ook dat het te heet is om de mallen in te smeren met olie in de volle zon. Het is gemiddeld de hele dag zo’n 35˚C, zelfs als je met je ogen knippert ga je al zweten. Dit weet ik nu uit ervaring en is niet overdreven. De meeste installatie heb ik zelf moeten doen want de jongens, zoals ik al eerder vermeld heb, kunnen niets wat ik ze zou moeten laten doen. Platen op de goede plek leggen en dan vastschroeven op de juiste plaats. Het is jammer maar was de beste en veiligste oplossing. Het is droevig dat het zo is maar daar kunnen ze niets aan doen.
Ze kunnen nu wel helemaal bewijzen dat ze zelfstandig blokken kunnen maken. Er zijn alleen nog wel een paar dingen die ze erbij moeten leren zoals het nodige officiele papierwerk. Registratie van het hele proces dus. Wie er waar aan gewerkt heeft en hoe lang, verhouding puin/cement, per M3 een paar kilo puin zeven en registreren. Testblokken van 15x15x15 cm maken om één na een dag, één na een week, één na een maand en ééntje voor een eventuele nacontrôle van welke officiele instantie dan ook om te checken wat en hoe we werken. Dat houdt ook in dat er gerekend moet gaan worden en dat is ook niet hun sterkste punt. Moet het stap voor stap opbouwen. Ik ben ook aan het informeren welke bouw-regelementen op onze manier van bouwen van toepassing zijn. Dat is hier een heel grijs gebied. Onze blokken zijn hier nooit gemaakt. De haitiaanse manier is veel met beton-ijzer in de wanden en veel beton opvullingen in de blokken. (de traditionele blokken zijn hol) Er is een bedrijf vlakbij waar een structual ingenieur werkt. Een heel aardige vent en ook bezig met een nieuw concept stenen. Ook tegen aardbevingen bestand vertelde hij. De fotos waren duidelijk. Deze meneer had wel een idee over hoe het dak geconstrueerd zou moeten worden. Welke constructie er ook voor verzonnen wordt moet aan de fundering verankerd worden. Dat is de enige aanwijzing die ik te horen heb gekregen daarover. Persoonlijk heb ik daar wel een paar ideeen over. Al dat zo is dan zal het dak wel iets duurder uit gaan vallen. Hoop dat de nieuwe bewoners daar ook mee akkoord gaan. Dat wordt in ieder geval beving bestendiger en veiliger. De komende dagen wilde ik nog een keer bij hem langs gaan voor meer info. Kan denk ik geen kwaad. Ga jullie op de hoogte houden. De groeten !
Wilt u de Haitianen helpen? kijk dan op:De mobiele fabriek[:]